Padurea Andronache – 5 lucruri pe care (poate nu) le știai despre ea

07 septembrie 2023

Cu ce e sinonimă luna septembrie pentru tine? Poate cu începutul școlii sau cu debutul toamnei. Poate cu sentimentele de melancolie amestecate cu o nostalgie a cărei sursă nu știi exact de unde își trage seva. Poate e o lună ca oricare alta, ori poate e luna noilor începuturi. Vara a zburat într-o clipită, iar odată cu ea și moleșeala tipică perioadei concediilor. Luna septembrie este luna în care noi spunem (din nou) că avem nevoie de tine. Este încă o lună în care ne dorim să fim împreună pentru un scop măreț – acela de a ecologiza o zonă menită să ne aducă tuturor acel stop-cadru din fuga continuă în care trăim. Padurea Andronache este cea căreia îi oferim întreaga noastră atenție și grijă în data de 16 septembrie 2023.

Padurea Andronache Ecologizare ACN Goes Green Invitatie Data

Ni te alături? Ar fi culmea să spui nu, căci acțiunea se petrece în Voluntari, județul Ilfov. Așadar, sperăm că nu vom duce lipsă de voluntari în Voluntari. Și să știi că nu trebuie să fii din Voluntari pentru a participa voluntar la o activitate care nu doar că îți va induce o stare de bine, ci va ajuta pâlcul de verde să își recapete strălucirea.

voluntar padurea andronache ecologizare acn goes green

Padurea Andronache – din istorie adunate

Pădurea Andronache pare un spațiu ireal, mai ales atunci când îți imaginezi Bucureștiul într-o zi de vară. Prima imagine care ne vine în minte este asfaltul din care dogorește și mai multă căldură. Parcă te-ai afla într-un cuptor imens – urmează să te călești pentru a putea suporta mai bine astfel de momente. Dar de ce să înduri, chiar dacă o faci cu stoicism, când poți să mai și fugi din calea arșiței?

Tu știi despre existența Padurii Andronache?

Pare că în 1940 Padurea Andronache încă nu era prea cunoscută în rândurile bucureștenilor: „[…] în partea de nord-est a orașului, avem pădurea Andronache, nume luat după moșia boerului cu același nume. Pădurea aceasta, cunoscută astăzi de o mică parte de cetățeni, va deveni în scurtă vreme un loc de atracție pentru cei ce nu pot părăsi orașul pe căldurile caniculare. Cu alei trasate, bine îngrijite, sârguința edililor şi-a arătat şi aici roadele. Din centrul orașului, tramvaiul no. 1 duce până în vecinătatea ei. Se vor putea face aici serbări de vară atractive, pentru mulțimea celor ce muncesc din greu în cursul unei săptămâni.” (1) O fi mai cunoscută în prezent? Dar întrebarea care ne macină cel mai tare este următoarea, reprezentând și primul dintre cele 5 lucruri pe care poate nu le știai despre această arie:

1.Pădurea Andronache și-a luat numele după un boier. Îl cunoaște careva pe acest boier Andronache? Hai cu noi în 16 septembrie și poate-i luăm urma.

Padurea Andronache – azi în Voluntari, ieri în comuna suburbană Colentina-Fundeni

2. Padurea Andronache este situată în prezent în orașul Voluntari din județul Ilfov. Însă în trecut făcea parte din comuna suburbană Colentina-Fundeni.

Cea de-a doua noutate pentru noi, dar poate nu și pentru tine, este cea de mai sus. Este clar că pădurea nu și-a luat rădăcinile în brațe și a plecat la drum. Mai degrabă dezvoltarea urbană a fost cauza acestei întâmplări, ce pare că are iz de glumă. Ne și imaginăm cum pădurea, supărându-se pe oamenii nepăsători, care nu au îngrijit-o, ci au nedreptățit-o prin depozitarea gunoaielor, își spune că e vremea să ia măsuri. Și astfel se hotărăște să se mute. Firește că acest scenariu suprarealist nu e posibil, dar merită să îl avem în vedere măcar ca exercițiu al imaginației.

padurea andronache voluntari ecologizare acn goes green

Ți-am provocat puțin imaginația cu ceea ce am spus mai sus? Dar să știi că supărarea pădurii nu e tocmai un joc. Pare că în anul 1938 era lăsată în voia sorții, nimeni neavând-o în administrare și îngrijire. Redăm în rândurile următoare un fragment dintr-un articol apărut în publicația Cuvântul în 21 martie 1938:

„În marginea comunei suburbane Colentina-Fundeni se află padurea Andronache, cea mai mare pădure din jurul Capitalei, în suprafață de 80 hectare, proprietatea Ministerului de agricultură şi domenii. Această pădure este lăsată în părăsire şi, fără nici o pază. În urma propunerii primăriei suburbane Colentina-Fundeni, d. primar general Iulian Peter va interveni la Ministerul de agricultură şi domenii pentru cedarea pădurii Andronache în proprietatea Municipiului București, care va îngriji şi amenaja pădurea într’un mare parc de recreație pentru locuitorii Capitalei. Iluminatul pădurii ca şi accesul vizitatorilor va fi înlesnit prin birurile ce urmează să se facă.” (2)

Nu ne-am dori deloc ca pădurea să fie mâhnită și să își dorească în adevăratul sens al cuvântului să își mute domiciliul. Tocmai de aceea, împreună cu tine o putem determina să rămână pe locul ei și să aibă și motiv de bucurie. Asta pentru că în 16 septembrie, când te așteptăm alături de noi, îi putem arăta că ne pasă. Ne pasă de ea, ne pasă unii de alții, ne pasă de viitorul nostru.

invitatie ecologizare padurea andronache 16 septembrie 2023

3. Știai că în anul 1938 a fost inaugurată Șoseaua Regina Maria, cea care ducea direct înspre Padurea Andronache? (3)

Să dăm pădurii ceea ce merită!

Cine nu-și dorește un locșor de relaxare și de liniște în agitația care ne-a devenit rutină? În cele ce urmează redăm un fragment despre Padurea Andronache, apărut în 1938: „Avem însă un colț pitoresc de existența căruia știm toți: e vorba de pădurea Andronache. Dotată cu o bogată floră de stejari, prin frumusețea ei naturală şi sălbatecă, padurea Andronache-Colentina atrage în toate zilele de sărbătoare familii numeroase cari vin să-şi respire câteva ore în aerul ei sănătos. S’a făcut ceva în această privință şi anume s’a pus la dispoziția cetățeanului nostru tramvaiul 11 şi mașina 51 care au traseul prelungit chiar până la pădure, pe șos. Regina Maria […]. Cu o corespondență, oricine își poate permite luxul să se deplaseze în această direcție. Avem credința că prin bunăvoința d-lui primar general Peter Iulian şi a d-lui primar de sector D. Pretorian, se va trece în curând la transformarea și amenajarea deplină a pădurii Andronache-Colentina, într-un frumos parc cu atât mai mult cu cât fiind la o depărtare relativ mică de centrul orașului (10 minute cu mașina), poate fi folosit de orice cetățean. Ar fi, în adevăr, păcat, ca un dar atât de prețios şi atât de la îndemâna fiecăruia din noi să nu fie repede pus în valoare și folosit pe deplin. Lucrul este cu atât mai ușor de realizat cu cât o asemenea amenajare nu cere decât cheltuieli cu desăvârșire reduse.” (4)

Nu credem că un drum cu mașina din centrul Bucureștiului până la Padurea Andronache mai poate dura doar 10 minute, așa cum evidențiază un articolul de mai sus, însă avem o certitudine: trebuie să îi dăm pădurii ceea ce merită. Și ce poate merita un spațiu care nu doar că ne bucură ochii prin nuanțele sale de verde într-o mare de asfalt și betoane, ci ne mai și mângâie cu binefăcătoarea-i umbră, ne relaxează și îmbunătățește calitatea aerului?! Să îi oferim dragostea și recunoștința noastră. Să ne adunăm laolaltă în 16 septembrie 2023 și să o curățăm de semnele lăsate de nepăsarea umană.

Ne apropiem de final, așa că e momentul să lansăm cea de a patra întrebare sau afirmație despre Pădurea Andronache.

4. Știai că ai posibilitatea de a găsi obiecte pierdute, precum un aparat de fotografiat, un geamantan cu acte, sau un portmoneu cu documente militare în Padurea Andronache?

padurea andronache aparat foto pierdut ecologizare acn goes green

Ziarele vremii sunt savuroase și din punctul acesta de vedere: îți oferă o altă perspectivă asupra lucrurilor, le vezi prin ochii celor care le-au trăit. Iar secțiunea Mica publicitate nu era nicicând lipsită de anunțuri cu pierderi de obiecte diverse. Tocmai de aceea am ales ca penultima „noutate” referitoare la Padurea Andronache să fie una ludică. Dar cine știe? Dacă ni te alături, poate vom da și peste mărturii istorice ale anului 1937. Și ferice de noi dacă se va întâmpla asta, căci vom fi și răsplătiți: „Aducătorului 500 de lei recompensă.” (5).

Padurea Andronache – motiv de a ne strânge laolaltă

Cu pași repezi se apropie sfârșitul acestui articol, așa că ne vedem puși în situația de a pune pe hârtia digitală și ultima întrebare referitoare la Padurea Andronache. În sunete de surle și trâmbițe, cu aplauze și oleuri

5. Știai că te vrem alături de noi în data de 16 septembrie 2023?

Probabil că ți-ai dat deja seama de cât de mult ne dorim să te alături inițiativei noastre de a ecologiza Padurea Andronache în 16 septembrie 2023. Așa că te invităm încă o dată să fii parte a unei acțiuni ce are menirea de a atrage atenția atât asupra zonei, cât și asupra importanței coeziunii sociale. ACN Goes Green își dorește o lume în care aerul curat domnește. Haide și tu să-ți dovedești atașamentul față de mediul înconjurător! Te poți înscrie accesând acest link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJmbftVdFKqE_08_aNbCkLCiKonCZPDj9ynZe1Rpwn6P901Q/viewform

Haide să arătăm că împreună putem mai lesne să punem umărul pentru a creiona un viitor în care deșeurile nu-s la ordinea zilei!

 

Bibliografie:

  1. Rădulescu, C.; Parcurile naturale ale capitalei necesită o atenție specială; România, București, 02 mai 1940, p. 11;
  2. Amenajarea pădurii Andronache de lângă Colentina Fundeni va da folosinței bucureștenilor un nou mare parc; Cuvântul, București, 21 martie 1938, p. 7;
  3. Lucrări edilitare în cartierul Colentina; Argus, București, 25 iunie 1938, p. 3;
  4. Un nou parc al Capitalei – Frumoasele perspective ale pădurii Andronache; Universul, București, 17 mai 1938, p. 9;
  5. Mica publicitate; Dimineața; București, 28 mai 1937.

 

Articole Asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.