Copacii pe timp de vara

29 mai 2023

Îți amintești de zilele acelea când ochii abia încep să deslușească lumina dimineții, iar corpul încă îți cere o scurtă practică de înviorare? Momentele în care ești nerăbdător să ieși din confortul așternuturilor pentru a ingera o cantitate generoasă de confort sufletesc? Cred că vara este anotimpul în care cel mai adesea mă simt așa cum am descris în rândurile de mai sus. Abia aștepți să te trezești și să începi o zi luuuuungă, cu multă lumină (dar și cu binefăcătoarea umbră), cu activitate intensă și cu relaxare pe măsură. Ei bine, să știi că nu întâmplător am pomenit umbra în înșiruirea cuvintelor. Ți s-a întâmplat și ție ca într-o zi toridă să cauți o zonă în care să te adăpostești de strălucirea și căldura sufocantă a soarelui? Părerea mea e că este aproape imposibil ca răspunsul tău la această întrebare să fie nu. Tocmai de aceea, în cuvintele așezate-n fel și chip care vor urma, vreau să îți spun câte ceva despre copacii pe timp de vara și despre lucrurile mai puțin vizibile privirilor noastre. Înainte să merg mai departe trebuie să știi că noi, oamenii, ne asemănăm tare mult cu arborii, mai ales dacă ai în vedere primele două rânduri scrise în acest paragraf. Dar mai bine haide să descoperi ce vreau să zic prin asta! 

copacii pe timp de vara umbra

Procesele prin care trec copacii pe timp de vara

Ca să fie cât mai clară perioada la care fac referire, adică vara, e musai să menționez că mă refer la a doua jumătate a lunii iunie până la mijlocul lui septembrie. Cam scurt acest anotimp, dacă e să mă întrebi pe mine! Dar cum nu m-ai întrebat… mai bine să mă întorc la ale mele și să încep să scriu despre ce am promis adineauri. Cum noi ne putem schimba ritmul activităților în funcție de anotimpul în care ne aflăm, astfel pot face și arborii. Copacii pe timp de vara trec prin felurite procese. Pe unele suntem capabili să le captăm cu ochiul liber (asta se întâmplă doar dacă mersul cotidian nu ne îmbrățișează într-o strânsoare ce ne face insensibili la ce este în jurul nostru). Altele sunt ascunse privirilor noastre, dar sunt cel puțin la fel de fascinante. Vara este sezonul în care nu doar ziua crește, ci și copacii. 

  • Știai că în anotimpul cald unele specii de copaci pot crește chiar și cu doi centimetri pe zi? (1) 
  • Știai că „circumferința arborilor de molid alb se poate extinde cu trei centimetri în doar câteva săptămâni”? (1) 

copacii pe timp de vara crestere

Tocmai spuneam că noi, uneori, căutăm cu mare aviditate umbra copacilor. Însă ei au nevoie de lumina soarelui pentru a se putea dezvolta. Unii dintre ei au posibilitatea să se înalțe și să tot tânjească spre înaltul cerului. Alții se dezvoltă pe orizontală, fiind în mare competiție cu alți arbori ce se găsesc în jurul lor. (1) Ca să spun adevărul până la capăt, trebuie să menționez că arborii sunt destul de individualiști. Fiecare dintre ei dorește să fie primul care captează lumina, deci să aibă parte de cea mai multă hrană. Asta face ca acest concurs al lor să fie, mai degrabă, un joc al supraviețuirii, deoarece copacul cel mai puternic va fi capabil să se dezvolte, timp în care unul firav poate chiar să piară din cauza umbrei create de vecinul său. Bineînțeles că o competiție între un copac adult și un puiet va fi întotdeauna câștigată de primul. Acesta acaparează o bună parte din lumină și din celelalte resurse de care are nevoie pomul tânăr. În asemenea condiții vitrege nu se poate supraviețui.

copacii pe timp de vara lumina lupta

Astfel stau lucrurile și în cazul în care s-ar decide plantarea unui pom pe timp de vară. Temperaturile ridicate, dar și lipsa umezelii reprezintă doi factori dificil de îndurat. În plus, tânărul vlăstar va consuma multă energie încercând să își creeze noi rădăcini. Toate acestea duc, de cele mai multe ori, la epuizare, rezultatul fiind că în timpul iernii, din cauza lipsei de energie, pomul va muri. (2) Ce să mai?! E greu să fii precum copacii pe timp de vara – nu glumă!

copacii pe timp de vara lumina

Copacii pe timp de vara – între credințe populare și realitate

Dar cum se face că arborii cresc în halul ăsta doar în anotimpurile calde? Secretul stă în frunze. Acestea sunt asemenea unor fabrici. De ce? Pentru că prin intermediul procesului de fotosinteză ele creează hrana și nutrienții necesari creșterii. Iar cum în decursul acestor perioade e atât de multă lumină solară și căldură… îți poți imagina ce restaurant pe cinste este acolo?! Ce stele Michelin și apariții în ghidul Gault Millau? Aici mâncarea se produce în mod aproape miraculos, aici lumina soarelui e absorbită cu insațietate de frunze, apoi transformată și dăruită cu un firesc devotament. 

copacii pe timp de vara frunze

Fabula greierului și a furnicii este una grăitoare pentru ce urmează a fi descris în continuare.  „Greierul în desfătare/ Trecând vara cu cântare/ Deodată se trezește/ Că afară viscolește/ Iar el de mâncat nu are. […] Furnica l-a ascultat,/ Dar așa l-a întrebat:/ Vara când eu adunam,/ Tu ce făceai? […]” (3).

copacii pe timp de vara greierele si furnica

Dacă ar fi să asemănăm copacii pe timp de vara cu una dintre aceste viețuitoare, cu siguranță ei ar fi furnica. Asta pentru că arborii sunt extrem de prevăzători. De-a lungul anotimpurilor calde încearcă să acumuleze cât mai multă energie pentru a putea să treacă peste hopurile provocate de lipsa soarelui. Aceștia știu că trebuie să se hrănească azi pentru a putea supraviețui mâine. În pofida credinței populare conform căreia arborii înmuguresc primăvara, trebuie să arătăm că realitatea este de fapt alta. Mugurii copacilor apar pe timp de vară! Deoarece copacii sunt în repaus în timpul iernii, nu au energia necesară pentru a crește structuri atât de mici și complexe! Mugurii nu sunt foarte evidenți în toamnă și pe parcursul întregii ierni. Primăvara, însă, ei se umflă și sunt gata să se deschidă.” (1)

copacii pe timp de vara muguri

Dar caracterul prevăzător al copacilor nu se oprește doar la acest instinct de acumulare a hranei, ci își întinde aria și spre supraviețuirea și perpetuarea speciei. Dar oare cum se poate întâmpla acest lucru? Ce fac copacii pe timp de vara pentru a-și îndeplini dezideratul? Fructe! Fructele sunt cele prin intermediul cărora arborii își asigură dăinuirea. Imobilitatea lor i-a determinat să găsească modalități prin care să momească vietățile ce nu sunt ținute locului de rădăcini înfipte adânc în pământ. Fie că sunt animale, păsări sau oameni, toate își pot aduce aportul în realizarea scopului copacilor. Cum? Extrem de simplu. Multe dintre fructe sunt comestibile și prezintă capacități nutritive importante pentru organismele ce le consumă. Dar fructele conțin și semințe, care ajung în tubul digestiv al vietății purtătoare și care ulterior sunt eliminate în spații mai mult sau mai puțin îndepărtate de copacul-sursă. Și uite așa arborii își duc la bun sfârșit țelul măreț. Iar partea cea mai faină este că cei care îi ajută să facă asta nici măcar nu realizează că sunt parte a unui master-plan atent realizat!

copacii pe timp de vara fructe

Cum afectează temperatura copacii 

Până acum am tot menționat efectele binefăcătoare ale luminii și căldurii asupra copacilor pe timp de vara. Însă uneori mai pot apărea și derapaje. Atunci când căldura este prea mare arborii pot avea de suferit. Frunzele acestora încep să se deformeze, pe marginile lor pot apărea arsuri, unele dintre ele cad, iar asta nu înseamnă altceva decât că procesul de fotosinteză este afectat. Se poate întâmpla ca pomul să își piardă florile, fructele sau mugurii. Tot din cauza temperaturii prea ridicate, într-un interval oarecare de timp, copacii suferă de sete. Pe termen lung, efectele provocate de căldură și secetă pot fi extrem de nefaste. În asemenea condiții severe, intervenția omului trebuie să se facă cu scopul de a diminua pagubele. Se recomandă udarea abundentă a rădăcinilor în detrimentul unei irigări reduse ca volum, dar intense ca periodicitate. Copacii pe timp de vara pot fi ajutați și prin protejarea rădăcinilor de impactul direct al razelor solare. Este de dorit ca solul aferent rădăcinilor să fie acoperit cu mulci sau alte materii organice, care în același timp să și prevină evaporarea în exces a apei din sol. Și dacă tot veni vorba de apă și de udat, copacul trebuie udat doar la rădăcină și nu pe trunchi ori pe frunze, căci efectul nociv al luminii solare poate fi augmentat de picăturile de apă ajunse pe suprafața arborelui. Acestea vor acționa asemenea unor lupe, intensificând efectele dăunătoare. (4)

copacii pe timp de vara seceta

Sfârșitul… verii

Zilele lungi, luminoase, calde, pline de acea determinare și voință nestăvilită au ajuns la final, dar sper că au ajuns aici alături de noi informații, de învățăminte și de dorința de a descoperi mai mult și mai tihnit ce se întâmplă în jurul tău. Ai observat câte lucruri se petrec cu copacii pe timp de vara și despre cât de multe dintre ele este posibil să fi avut o concepție greșită! Trebuie să recunosc că a fost o mare surpriză și pentru mine să aflu că mugurii se formează deja din vară. Și mai trebuie să spun că arborii ar trebui să fie pentru noi un exemplu în ceea ce privește dorința de a acumula căldură. Nădăjduiesc să acumulăm cu toții cât mai multă căldură lăuntrică și să fim capabili să o răspândim peste tot în jurul nostru. Eu am scris despre copaci. Tu poți face și mai mult de atât. Poți să iei sub aripa ta protectoare unul sau mai mulți arbori! Vino alături de noi și alege să te implici în evenimente de plantare de arbori, acțiuni ale căror efecte se vor simți pe termen lung!

Bibliografie

 

 

Articole Asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.