Ce simți când vezi roadele pamantului pe care l-ai plantat

16 august 2023

În funcțiile pe care le au, unii oameni pot comanda imperativ acțiunile altora. Însă tu, cel care te-ai hotărât să plantezi pomi sau să susții asemenea acțiuni, vei fi în postura de a contribui la un viitor sustenabil în adevăratul sens al cuvântului. În situația în care se află astăzi România contează orice arbore ce ajunge să își înalțe semeț coroana verde deasupra aridității nepăsării. Ce senzație inedită îți oferă gândul că tu, cu propriile-ți mâini sau cu propriul efort, ai susținut roadele pamantului și viața, ai încurajat creșterea, ai asigurat apariția unui petic de umbră atât de necesar vieții însetate. Ajutorul pe care orice pom îl aduce vieții este de neînlocuit și fără de el viața pe Pământ ar înceta să mai existe. O scurtă trecere în revistă a beneficiilor pe care un copac le poate aduce îl face pe orice om chibzuit să înțeleagă că asemenea valori trebuie salvate, nu trebuie pierdute sub niciun chip.

Îți recomandăm să nu ratezi ocazia de a participa la acțiuni de plantare de copaci pentru că luând parte la o asemenea inițiativă vei spune în mod faptic verde pentru viață!

Un copac intr-o mana

Plantare de copaci – acțiune benefică pentru trup și suflet

Plantarea de copaci este un proces care, dacă se face în mod calitativ și constant, ajută multiplu. Este cunoscut faptul că arborii înmagazinează dioxidul de carbon, gazul care contribuie înspăimântător la încălzirea globală și la perturbarea echilibrului climatic. În schimbul carbonului absorbit, copacii degajă, în urma procesului de fotosinteză, oxigenul atât de necesar vieții. Dincolo de faptul că pomii fructiferi oferă hrană pentru sute de milioane de oameni, ei susțin viața atâtor insecte, păsări și mamifere. Nimic din structura unui arbore nu este de lepădat. Rădăcinile păstrează pământul laolaltă și împiedică alunecările de teren, determină absorbția optimă a apei în cazul multor ploi abundente și limitează pericolul inundațiilor sau viiturilor. La nivelul lor apar deseori rețele de micelii, un fel de ciuperci care au legătură cu substanțele nutritive ce se găsesc în sol. Coronamentul unei păduri sau al unei perdele forestiere protejează solul de razele soarelui sau de căderea directă a ploii, acțiuni ce pot duce la degradarea lui. Tot partea superioară a unui copac constituie habitatul multor reprezentanți ai faunei, dar și ai florei. Tuturor acestor beneficii li se adaugă și altele, precum roadele pamantuluii și protecția împotriva vântului sau reglarea temperaturii.

Un copac intr-o mana

Iată cât de mult bine poate face un om naturii și semenilor săi prin acțiuni de plantare de copaci! Acțiunea în sine se face cu efort minim, dar aduce rezultate maxime. Cel care a plantat în viața sa unul sau mai mulți arbori a încurajat apariția multor beneficii descrise aici. Nu-i deloc puțin lucru să ai la îndemână posibilitatea de a fi erou. Nu te gândi la super oamenii Marvel sau DC, ci rămâi ancorat în realitatea cotidiană.

Tata si fiu planteaza un copac

Eroii sunt la tot pasul și sunt aceia care se achită de propriile responsabilități sociale, ajutându-i pe ceilalți în acest mod. Un erou este învățătorul care salvează viața copilului prin faptul că îl învață regulile de circulație. Sau polițistul necorupt. Sau bibliotecarul care îți recomandă o carte ce îți poate schimba viața în bine. Exemplele pot continua la nesfârșit. Ideea din spatele acestei înlănțuiri este următoarea: suntem chemați cu toții să fim eroi unii pentru ceilalți. Chiar și cei care nu practică meserii ce necesită curaj pot deveni eroi. O bună pârghie de utilizat în vederea îndeplinirii acestui deziderat este plantarea de copaci – fiecare arbore contează. Nu te lăsa descurajat dacă în zona în care locuiești nu se organizează plantări consistente cantitativ. Tu singur poți face acest lucru în diferite zone, în grădină, în fața blocului, pe marginea localității, la bunici etc. Poate că în asemenea cazuri este indicat să identifici propriul ritm. Te poți hotărî să plantezi un pom în fiecare an. Sau cu prilejul unor realizări personale. Oamenii pot fi încurajați să planteze în momentul căsătoriei sau în momentul nașterii unui copil. Sau, de ce nu, la majorat! În fiecare an sunt mulți liceeni care trec de acest prag. Imaginează-ți cât de mult bine s-ar putea face dacă doar în aceste cazuri s-ar realiza, fără sincope prea mari, plantări de copaci! Și totuși… Forfota vieții ne face de multe ori să scăpăm din vedere adevăratele realizări, trezindu-ne în situația alergării după fantasme. Să nu fie așa! Să ne mobilizăm, pentru că până la urmă plantarea de copaci se face într-o cantitate mică nu din cauza costurilor, ci din cauza obișnuinței, a dezinteresului și a lipsei de viziune.

null

Ce simți când vezi roadele pamantului pe care l-ai plantat?

Compania ACN Piese Utilaje, o întreprindere ce se ocupă cu promovarea și comercializarea pieselor de schimb dedicate utilajelor folosite în agricultură și în construcții, a hotărât de ceva timp să investească într-un viitor verde. Răceala acestui domeniu al mecanicii nu a cuprins și inițiativa firmei de a se implica într-o arie importantă a vieții. Așa a apărut proiectul ACN Goes Green, care încurajează publicul să își mute atenția asupra problemelor mediului și a ritmului scăzut al reîmpăduririi. ACN Goes Green susține o Românie verde, prin informare și prin activități de plantare. Compania dorește să facă un permanent lobby pentru diferite acțiuni de plantare de copaci dar și pentru protejarea mediului înconjurător în orice fel. Dovada acestei afirmații este seria de articole publicate online, dar și inițiativele de plantare și igienizare. La toate acestea se mai adaugă interacțiunea permanentă de pe rețelele de socializare și evenimentele de ecologizare organizate sporadic, precum și permanenta senzație că dincolo de ecrane și formulare stau niște oameni interesați de binele naturii.

Un copac in palme

Nu este puțin lucru să vezi că arborele pe care tu l-ai plantat a căpătat frunze, semn că viața dorește să meargă mai departe în ciuda atâtor piedici. Ce sentiment plăcut trebuie să fie să vezi că pomul pe care l-ai încurajat să trăiască schimbă încet firavitatea cu trăinicia. Ce bucurie trebuie să fie pentru un om gândul că prin gestul său îi îndeamnă și pe alții să exerseze binele renunțând la pasivitate! Ce ușurare pentru conștiință ideea că de pe urma acțiunii tale vor beneficia – în mod real și curat – oameni, plante, animale, insecte.

Trebuie să se știe că o acțiune de plantare nu este ușoară nici pentru o companie cu câteva zeci de angajați. Trebuie identificat un teren, trebuie primită aprobare pentru acțiunea de plantare. Toate acestea, și încă altele câteva, sunt dificile în contextul în care întreprinderea nu este o unitate administrativ teritorială, care să aibă la îndemână  terenuri numai bune pentru plantarea de copaci. Știm că gestul nostru este mic în comparație cu nevoia națională. Dar nu ne-am propus să atingem România verde peste noapte, ci ne-am dorit să arătăm, prin plantarea constantă de copaci că acest lucru nu este imposibil. Până la urmă, România înseamnă mai mult decât Stat și nu ar trebui nicidecum să însemne stat, ci mai degrabă acțiune. Dacă vreți, inițiativa noastră poate fi privită printr-un filtru al simbolului. Da, se pot schimba lucrurile în bine în România.

mama si copilul planteaza un copac

Roadele pamantului – omul este parte a ecosistemului

Omul, care a dezechilibrat atât de mult natura, este responsabil de reechilibrarea ei. Mediul natural este un habitat comun al oamenilor, plantelor, animalelor, insectelor, al tuturor ființelor. Asta înseamnă că omul folosește resursele de care au nevoie și celelalte viețuitoare. Dar mai înseamnă un lucru: că omul face parte din același ecosistem și că viața sa se desfășoară firesc tocmai datorită echilibrului ce există în ecosistemul amintit. Se știe că în astfel de rețele toți membrii au un rol bine definit și influențează prin acțiuni existența celorlalți. Cât de în serios își ia omul statutul de parte a ecosistemului în care se află? Cu câtă seriozitate îi tratează omul pe ceilalți membri? Cu câtă atenție se comportă față de elementele ce compun mediul? Acestea sunt câteva întrebări despre care se poate afirma, în primă fază, că țin de ecologie. Însă în adevăr ele țin de bun simț și de moralitate.

mama si copilul planteaza un pom

Prin urmare, un prim pas care trebuie făcut înspre dobândirea normalității constă în înțelegerea importanței copacilor în angrenajul vieții. După dobândirea acestor cunoștințe este necesar să acționăm în direcția corespunzătoare și să ne concentrăm eforturile nu asupra dezintegrării, ci mai degrabă în concordanță cu păstrarea echilibrului natural. Orice sabotare a acestei cumpene va avea rezultate nefaste și va provoca dezordine și scăderea vizibilă a calității vieții. Avem impresia că bogăția și puterea reprezintă, de fapt, principalii piloni existențiali și că acestea definesc o viață bună. Lucrurile nu stau deloc așa. Egoismul și individualismul nu vor putea niciodată să ducă la o viață împlinită.

Să avem grijă de roadele pamantului prin plantarea de copaci!

copii care planteaza copaci

Doar exersarea valorilor poate determina îndeplinirea acestui țel. Să fim buni unii cu alții și cu mediul înconjurător. Să avem respect pentru toți și pentru toate. Să fim cumpătați și să renunțăm pentru totdeauna la mentalitatea care încurajează eul exacerbat. Să fim conștienți că modul în care ne comportăm și acțiunile la care recurgem, fie bune, fie rele, sunt exemple pentru cei care sunt mai tineri decât noi. Să înțelegem că viitorul acestei țări și a omenirii, în general, stă în educarea generațiilor viitoare în așa fel încât ele să nu mai repete greșelile înaintașilor. Însă pentru asta este nevoie de dragoste. Să ne iubim, deci, unii pe alții ca în gând și în faptă să mărturisim adevărul! 

 

Articole Asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.